VVD Stede Broec wil discussie over handhaving en dienstverlening

geplaatst in: Nieuws

Jaarlijks komen in Stede Broec meer dan 1.200 meldingen van overlast binnen van inwoners, die kampen met een vorm van overlast. Slechts dertig procent kan worden afgehandeld. Dat moet beter, concludeert de VVD in Stede Broec. Maar hoe?

De VVD wil in discussie met de andere fracties in Stede Broec over de vraag hoe inwoners beter bediend kunnen worden als zij zich bij de gemeente melden. In één jaar tijd zijn zeker 1200 meldingen gedaan, waarvan slechts dertig procent kon worden opgepakt, zo bleek tijdens een bijeenkomst over veiligheid en handhaving. Een schrikbarend laag aantal, vinden de liberalen, en dat in het jaar van de dienstverlening.

Meldingen

Meldingen gaan over parkeren, afval, vuurwerk, (water) overlast en verkeer, maar ook over loslopende honden, bijtincidenten, verwarde personen en bijvoorbeeld hondenpoep of een aanhanger die maar langs de weg blijft staan. De gemeente maakt onderscheid in de aanpak van zaken. Afhankelijk van de ernst van de meldingen wordt prioriteit gegeven. Zaken die bedreigend zijn voor inwoners hebben altijd een hogere prioriteit.

Meldingen over bijvoorbeeld jeugdoverlast kunnen meer tijd van vragen van boa’s. Die gaan in gesprek met de melders, maar ook trachten op ter plaatse met de jeugd en/of ouders in contact te komen om de overlast te laten stoppen. Soms zijn daar andere maatregelen voor nodig, zoals bemiddelen of gesprekken met de politie en het jongerenwerk. Ook het dumpen van afval vergt soms meer onderzoek om de eigenaar te achterhalen en de rommel te verwijderen.

Zichtbaarheid

Liberaal Joey Leeuwinga hoopt binnen de gemeenteraad de discussie aan te zwengelen over toezicht en handhaving, maar tevens over het vergroten van de zichtbaarheid van boa’s en toezichthouders binnen de gemeente, iets waar Stede Broec al langer op inzet. ‘Gastheren en – dames’ in de openbare ruimte moeten bijdragen aan het gevoel van veiligheid in de wijken.

Stede Broec heeft momenteel 2 fte aan buitengewone opsporingsambtenaren, maar bijvoorbeeld geen toezichthouder op het water, zoals Enkhuizen wel heeft aangesteld dit jaar. De VVD heeft de indruk dat de dienstverlening onder druk staat, een druk die bovendien alleen maar toeneemt. Zo heeft ook de politie nauwelijks nog capaciteit voor overlast en kleine ergernissen.

Discussie

Inzet van de discussie, woensdagavond 4 december in commissieverband, is wat betreft Leeuwinga, wat nodig is om inwoners wél het gevoel te geven dat er iets met hun meldingen gedaan wordt. ,,Als je een melding doet omdat iets niet naar wens is, dan verwacht je toch dat daar iets aan gedaan wordt. Dat er in ieder geval een terugkoppeling is. Daarom moeten we als raad eerst de koppen bij elkaar steken. Want dat slechts dertig procent van de meldingen wordt afgehandeld vind ik wel shocking.’’

Bron: NHD

De bespreeknotitie werd op 4 december jl. niet besproken in verband de afwezigheid van burgemeester Wortelboer (portefeuillehouder Veiligheid & Dienstverlening). De bespreeknotitie wordt nu begin 2025 in de commissie besproken.