Er moet ook in Stede Broec een einde komen aan onveiligheid op het water. Dat heeft de VVD Stede Broec, samen met het CDA bepleit in een motie tijdens de gemeenteraad van donderdag 5 juni jl. De raad stemde unaniem in om het college dit uit te laten werken. “We zijn blij dat er, zelfs vanuit de kritische partijen op veiligheid, eindelijk brede steun is om hardvarende bootjes te bestrijden. Stede Broec staat voor gezellig varen in de polder, dat willen we graag zo houden”, aldus fractievoorzitter Joey Leeuwinga.
Het vroeg wat discussie in de gemeenteraad, maar de motie van VVD en CDA met steun van SP, GBS en OP om te onderzoeken hoe de veiligheid op het water in Stede Broec kan worden vergroot werd uiteindelijk door alle fracties omarmd. En ook door het college, bevestigde wethouder Thijs Visser, die de zorgen onderkende en bevestigde dat er veel klachten zijn. Tegelijkertijd onderstreepte Visser dat het niet eenvoudig is dit probleem op te lossen. “Dan hadden we dat al gedaan.”
Overlast op het water
Net als buurgemeente Enkhuizen ervaart ook Stede Broec overlast op het water. Volgens CDA-raadslid Melvin Scholtens is er sprake van 58 klachten over de afgelopen drie jaar. Mede-indiener Joey Leeuwinga (VVD) wees op het toezicht in Enkhuizen en Medemblik. Ook Stede Broec moet maatregelen nemen om aantrekkelijk te blijven voor recreatief varen.
Het college wordt per motie gevraagd te onderzoeken hoe de sloten en vaarten veiliger kunnen, wat dit kost en de onderzoeksresultaten voor de begroting 2026 voor te leggen aan de raad, maar zo mogelijk ook deze zomer maatregelen nemen, aldus Leeuwinga en Scholtens. En dan moet het niet gaan om pesten of louter bekeuren, maar om het in de hand houden van excessen, zodat iedereen in Stede Broec kan genieten van het gezellig varen.
Actie op de overlast
De motie wees op schade aan kades, flora en fauna en pleit ervoor om – wellicht samen met de buren – voor gedragsverandering te gaan. Ook moet er aandacht komen voor een veiligere omgeving voor langzaam waterverkeer als suppers en kanoërs, dus toezicht, duidelijke regels en wellicht bewegwijzering. Op kritische opmerkingen van ODS, dat zich afvroeg om hoeveel gevallen het dan gaat en of te hard varen niet een ’kleine ergernis’ is, stelde de VVD steeds meer vooral jonge jongens hard te zien varen met te zware motoren. Leeuwinga: “Het is een serieus probleem en dit vraagt om actie.”
PvdA/GroenLinks wees op de behoefte van het IVN om in het Streekbos bepaalde zones te vrijwaren van te zware motoren. Wellicht elektrisch varen dan? Dat botst weer met de traditie van polderschuiten, aldus het CDA, waarop ODS sprak van ’vals sentiment’. Want: waar zijn de ouders van die jonge jochies in boten met acht pk motoren? Vaak is het op het water ’meer geluk dan wijsheid’ aldus de OP.
Veilige Vaar Dagen
De zorgen zijn duidelijk. Het college kreeg in ieder geval de suggestie mee om ’out of the box’ te denken, en bijvoorbeeld deze zomer al in te zetten op campagnes op social media. VVD en CDA waren blij met de unanieme steun voor deze motie. Ook was de lokale VVD blij dat ODS eindelijk tot inkeer kwam en deze fractie dacht zelfs ’creatief’ mee: ’Operatie Demp Snelheid’. Of te wel: ODS. “Ludiek bedoeld, uiteraard.” De VVD had hier een eigen variant op: ’Veilige Vaar Dagen’.
Bekijk hier de unaniem aangenomen motie.
Bron: NHD / fractie VVD Stede Broec