Joey Leeuwinga (VVD) debatteert met ‘de gevestigde orde’

geplaatst in: Nieuws

Op maandagavond 5 maart vond het Ondernemersdebat voor Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland plaats in het gemeentehuis van Drechterland. Onder leiding van Robert-Jan Knook (ANP/BNR) kwamen er niet alleen de voor ondernemers belangrijke lokale kwesties aan bod, maar ook regionale onderwerpen zoals bereikbaarheid, wonen en economische groei. Tussen alle ervaren gemeentelijke politici was er vanuit Stede Broec ook een jongeling bij, namelijk Joey Leeuwinga, die het debat voerde namens de VVD.

Het was voor Joey best indrukwekkend om zo’n politiek debat te voeren. “Ik kreeg afgelopen zondag een e-mail met de verdeling van de stellingen. Toen ik de e-mail las zag ik alle e-mailadressen

Joey Leeuwinga en Robert-Jan Knook
VVD’er Joey Leeuwinga (links) met debatleider Robert-Jan Knook.

van de andere debateerders en toen besefte ik dat ik toch wel het broekie was. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd toch wel 50 jaar oud was en toen kwam ik met mijn 21 jaar kijken. Ik vind dat best wel jammer. Ik had liever gezien dat er meer politici het woord voerde die jonger waren en een ondernemende achtergrond hebben. In de regio zijn de meeste debatten toch wel lijsttrekkersdebatten geworden. Eigenlijk zou je de complete kandidatenlijst moeten inzetten. Nu zie je vaak alleen maar dezelfde gezichten. Ik vind dat mijn partij hierin een goed voorbeeld geeft voor alle andere partijen.”

Je zag aan Joey dat het zijn eerste politieke debat was. “De gevestigde orde wist toch wel wanneer en hoe ze moesten inhaken op argumenten van de andere debateerders. Het was een mooie ervaring en ik weet zeker dat mijn optreden ervoor heeft gezorgd dat ons geluid binnen is gekomen bij de aanwezige ondernemers. Ik kijk uit om de komende vier jaar vaker in debat te gaan met de aanwezigen in de raad of in de commissie.”

Joey vertelde dat hij wel een klein slippertje heeft gemaakt. “Ik wilde in de pitch duidelijk maken dat wij als VVD in West-Friesland samen zijn gegaan tot een netwerk met een bestuur. Door een verkeerde woordkeuze kwam het over alsof ik vertelde dat wij als VVD nu moties kunnen doordrukken. Dit bedoelde ik natuurlijk niet. Ik wilde ermee zeggen dat we door de regionale VVD-samenwerking bepaalde moties kunnen indienen en dat we daardoor een vuist kunnen maken naar bijvoorbeeld de provinciale- en landelijke poitiek.”

Al met al keek Joey terug op een goed debat met interessante stellingen en een publiek wat goed op de hoogte is van het het reilen en zeilen binnen de gemeente. “Ik werd echt goed ontvangen door de debatleiding, de andere politici en natuurlijk het publiek. Dat kwam denk ik ook wel door mijn leeftijd, maar ik denk dat vooral de verfrissing mensen aansprak.” De stellingen die Joey toegewezen had gekregen bevielen hem goed. “Ik had bijvoorbeeld de stelling dat winkelcentrum het Streekhof niet verder moet worden uitgebreid. Wij, de VVD, zijn het daarmee eens. De uitbreiding die nu in uitvoering is moet de laatste zijn. Er is nu al leegstand en wij zien het Streekhof echt als regionaal boodschappen winkelcentrum. De ondernemers en andere initiatiefnemers moeten nu gaan inzetten op horeca en andere activiteiten om het Streekhof en het aangrenzende Streekplein tot bloei te laten komen.”

Joey in actie
Joey doet de introductie pitch in het midden van de raadzaal van Drechterland.

21 maart

Op de vraag of hij klaar is voor de verkiezingen van 21 maart antwoordt Joey vol zelfvertrouwen. “Ik en de andere kandidaten zijn er klaar voor. We hebben een heel mooi programma, zowel gemeentelijk als regionaal, we willen doorpakken, gewoon doen. De komende weken proberen we zoveel mogelijk zichtbaar te zijn in Stede Broec en natuurlijk om met inwoners het gesprek aan te gaan. Nogmaals: doorpakken, gewoon doen!”

 

 

Bron: WFdebat