VVD: Toeristenbelasting nog geen uitgemaakte zaak

geplaatst in: Nieuws

De gemeente Stede Broec is voornemens om toeristenbelasting te gaan heffen in de gemeente. Dit voorstel heeft het College in 2018 al gedaan. Er waren toen nog veel vragen bij de oppositie over de kosten en baten, draagvlak en de positie van de ondernemers. Het invoeren is voorlopig uitgesteld tot 1 januari 2020. De ondernemers in Stede Broec zijn afgelopen maand geïnformeerd per brief over dit voornemen door de gemeente.

De fractie van OP heeft afgelopen donderdag in de commissievergadering RBFZ vragen gesteld over toeristenbelasting. Wethouder Slagter (CDA) gaf aan dat de ondernemers preventief zij geïnformeerd over het voornemen dat Stede Broec aan de toeristenbelasting wil. Dit is naar aanleiding van een verzoek van de VVD gedaan. De liberalen gaven in 2018 aan dat ze sowieso tegen toeristenbelasting zijn. De VVD eiste dat als de gemeente ‘toch weer een belasting erbij wilde doen’, de ondernemers worden betrokken. De ondernemers hebben immers al ruim voor de start van een seizoen reserveringen staan, die vaak ook al betaald zijn.

De VVD gaat vragen stellen over de gang van zaken. De liberalen zijn tevens benieuwd naar de gevolgen voor inwoners van Stede Broec die een vakantiehuisje in de gemeente hebben. “Wij willen van het College weten wat de kosten en de baten van toeristen- en forenzenbelasting in Stede Broec zijn. Wij zijn vooral benieuwd naar de (ambtelijke) kosten”, zegt raadscommissielid Joey Leeuwinga.

Ondernemers

“Is het College in gesprek gegaan met de ondernemers? Wij zijn vorig jaar door meerdere campinghouders benaderd, zij staan niet te wachten op toeristenbelasting, want veel reserveringen zijn al ver vooruit gepland. De verblijfstarieven staan volgens de ondernemers al onder druk en een toeristenbelasting zorgt alleen maar voor mindere marges”, aldus VVD’er Leeuwinga.

B&W verwacht meer op te halen dan aan het begin van dit decennium. Leeuwinga: “Wij zijn benieuwd naar de redenatie van het College.” Voor de VVD is het invoeren van toeristenbelasting in Stede Broec zeker nog geen uitgemaakte zaak.

Bron: Stede Broec Actueel