VVD NHN roept op: ‘Open ook XL-teststraat boven Amsterdam’

geplaatst in: Nieuws

De lokale VVD-fracties in Noord-Holland Noord (NHN) zijn van mening dat de XL teststraten niet enkel in Amsterdam moeten komen maar ook in onze regio. Het kan nooit de bedoeling zijn dat inwoners van onze regio langer dan één uur moeten rijden voor een (snel)test.

Zoals het er nu naar uitziet, openen zes XL-teststraten in de directe regio van Amsterdam: vier in de hoofdstad zelf, eentje in Vijfhuizen en eentje op Schiphol. Fractievoorzitters in het noorden van Noord-Holland vinden dat onverteerbaar. “Wij roepen minister Hugo De Jonge op om de kaart van Noord-Holland eindelijk eens goed te laten bestuderen, en minimaal 1 XL-teststraat uit de Amsterdamse regio te verplaatsen naar een centrale locatie in het gebied Noord-Holland boven Amsterdam.”

45 minuten

Volgens De Jonge is het de bedoeling dat iedereen straks op maximaal 45 minuten reisafstand van zo’n XL-teststraat woont, maar volgens de fractievoorzitters is dat met het grote aantal teststraten in Amsterdam niet het geval voor Noord-Hollanders. “In dit gebied wonen honderdduizenden mensen, van Texel en Alkmaar, tot Enkhuizen en Bergen, die niet binnen 45 minuten bij zo’n ‘Amsterdamse’ XL-teststraat kunnen zijn.” 

Volgens de ondertekenaars, fractievoorzitters uit Alkmaar, Uitgeest, Texel, Castricum, Heiloo, Opmeer, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik en Stede Broec, is Noord-Holland boven Amsterdam klaarblijkelijk bewust overgeslagen.