Geslaagd Politiek Café in Brouwerij De Werf

geplaatst in: Nieuws

Op vrijdag 15 maart jl. organiseerde de VVD Stede Broec een Politiek Café in Brouwerij De Werf in Enkhuizen. Minister Micky Adriaansens en ondernemers Wilma Peelen, Antoon Vreeker en Dennis Koomen gingen met het publiek in gesprek over ondernemen en duurzaamheid en innovatie. Burgemeester Ronald Wortelboer van Stede Broec ging van wal met een aantal uitdagingen voor de minister, zoals de A7-problematiek en de problemen op het stroomnet. Den Haag moet hier mee aan de slag was de oproep vanuit bestuurlijk Westfriesland.

Tegen 20.00 uur was het al gezellig druk in De Werf met zo’n 90 aanwezigen. Even na achten kwam de minister de zaal binnen en kon men van start. Gespreksleider Joey Leeuwinga trapte af met een woord van welkom en vooral een stukje achtergrond van het organiseren van deze avond. De VVD Stede Broec wil een brug zijn tussen bedrijfsleven en politiek. Door dit soort avonden breng je ondernemers en politici samen en daar werd tijdens de pauze en de netwerkborrel goed gebruik van gemaakt.

Pitches

Na het woordje van Ronald Wortelboer waren de ondernemers aan de beurt. Wilma Peelen trapte af om te vertellen over Sneeboer en zn. Het familiebedrijf in duurzaam tuingereedschap dat zij heeft overgedragen aan de vierde generatie. Vervolgens vertelde Antoon Vreeker over Vreeker BV dat in tal van branches actief is. Duurzaamheid, ook voor het personeel, loopt door de aderen van de verschillende onderdelen van het familiebedrijf. Dennis Koomen van Karel Bolbloemen vertelde over het gehele proces van het broeien van tulpen. Als een van de grootste en duurzaamste tulpenbroeierijen van Nederland liet hij zien wat voor omslag ze hebben gemaakt naar duurzaamheid, maar dat er nog veel uitdagingen zijn waarmee de politiek zou kunnen helpen.

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat luisterde aandachtig naar de verschillende pitches van de bedrijven. Ze werd enthousiast van de verhalen en vertelde over de kansen en uitdagingen van politiek en bedrijfsleven, vooral in de energietransitie en voor de arbeidsmarkt. Ook deed ze een oproep aan de Westfriese ondernemers. De VVD-minister: “Laat van je horen. Jullie Westfriezen zijn harde werkers, maar vaak ook bescheiden. Laat dit los en laat zien waar jullie goed in zijn.”

Discussie

De discussie met het publiek was misschien wel het leukste gedeelte van de avond. De belemmeringen voor kleine ondernemers met financiering, de woningnood, kansen voor jonge ondernemers en de alsmaar toenemende regeldruk. Het kwam allemaal aanbod en de minister en sprekers gingen hierop in. Rond 21.30 uur werd de avond afgerond met complimenten van de minister voor de organisatie en een daverend applaus vanuit de zaal. Dit smaakt zeker naar meer.

De vele dankzeggingen waren voor de Stede Broec’se organisatie die bestond uit raadslid Mike Lezaire, Irma Rood, Jorien Plak, Wilma Peelen en Joey Leeuwinga. Ook werd de VVD SED-samenwerking aangestipt. De drie fracties weten elkaar steeds meer te vinden en aan te vullen. Voordat de netwerkborrel kon aanvangen werd door Joey Leeuwinga nog een oproep gedaan: doe mee! De VVD Stede Broec vindt het belangrijk dat inwoners meedoen met de politiek, dus word lid van een politieke partij. Leeuwinga opperde uiteraard dat lid worden bij de VVD een goede keuze is. Inmiddels hebben de eerste nieuwe leden zich gemeld bij de Stede Broec’se VVD. Het was nog lang onrustig en gezellig in Enkhuizen.