Besluit over het recycle-tarief uitgesteld tot na de verkiezingen

geplaatst in: Nieuws

Stede Broec zou in januari een klap geven op het recycleplan, waar onder meer de invoering van het veelbesproken recycle-tarief deel van uitmaakt. Maar op initiatief van ODS is besloten is om dit ’over de verkiezingen heen te tillen’. Bij de invoering van een recycle-tarief gaan de inwoners boven op een vaste afvalstoffenheffing, betalen per keer dat de grijze restafvalcontainer wordt geleegd.

Bij de behandeling in de commissie was er een meerderheid voor de invoering van het recycle-tarief. ODS, OP en PvdA/GL zijn felle voorstanders en VVD, CDA en ELS zijn uitgesproken tegen. Echter blijkt onder andere uit een poll van het NHD dat er onder de inwoners helemaal geen draagvlak is voor een recycle-tarief is, wat de VVD destijds al voorspelde. 93 procent ziet het recycle-tarief als een vermomde lastenverzwaring.

Over de verkiezingen heen getild

Afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering trokken de partijen de keutel in en werd het stuk van de agenda gehaald. “Het wordt dus over de verkiezingen heen getild, met het argument dat er nog informatie ontbreekt. Ons onderbuikgevoel zegt dat het de voorstanders te heet onder de voeten werd, zo vlak voor de verkiezingen”, aldus VVD-fractievoorzitter Mike Lezaire.

Het voorstel van de VVD was om het besluit met vier jaar uit te stellen, in de tussentijd de resultaten van de invoering in onder andere Medemblik af te wachten en de ontwikkelingen op het gebied van nascheiding in de gaten te houden. Lezaire: “De optimalisatie van het huidige beleid wilden wij ook doorvoeren, naar voorbeeld van de gemeente Koggenland. Dit zou leiden tot lagere kosten, meer milieuwinst en betere dienstverlening aan de inwoners. Denk hierbij aan extra ondergrondse containers bij appartementen. Ook dit is door het uitstel van de baan.”