Stede Broec en Drechterland moeten samen nieuw zwembad onderzoeken

geplaatst in: Nieuws

De houdbaarheidsdatum van zwembad De Kloet in Grootebroek komt in zicht. Datzelfde geldt vermoedelijk de komende jaren voor Het Streekbad in Hoogkarspel en ’t Hemmerven in Hem. Daarom komt de VVD-fractie in Stede Broec met een nieuw plan: waarom niet als gemeenten kijken naar een gezamenlijk nieuw project?

De liberalen brengen hiervoor donderdag een motie in bij de gemeenteraad van Stede Broec. De VVD vindt dat eerst maar eens onderzoek gedaan moet worden of Stede Broec samen met Drechterland samen kan werken naar een nieuw complex meldt Joey Leeuwinga, nu nog commissielid namens de VVD, maar ook de kersverse lijsttrekker voor de liberalen in Stede Broec.

Investeringen

“De vraag is wat wij als twee gemeenten met de zwembaden willen. De investeringen zijn hetzelfde, maar als je de krachten bundelt ben je – denken wij – veel beter uit.” De liberalen willen graag dat burgemeester en wethouders dit idee ook delen met de collega’s en de gemeenteraad van Drechterland.

Drechterland kent twee openluchtbaden: Het Hemmerven, geopend in 1969. Daarnaast is er in Hoogkarspel het Streekbad, uit hetzelfde jaar. Dit bad is in de jaren tachtig nog gerenoveerd. Zwembad en sporthal de Kloet zijn in 1972 gebouwd.

Leeuwinga stelt dat de gemeenteraden dan beter samen kunnen optrekken, in plaats van dat Stede Broec nu weer iets alleen gaat bouwen. “Wanneer we nu samen gaan kijken wat je samen kan doen, kan dat voordelen hebben.” De VVD’er wil met zijn fractie voorstellen om een convenant te maken tussen Stede Broec en Drechterland. “Dan kan je denken aan de nieuwe combinatie van een buiten- en binnenbad”, is het argument van Leeuwinga.

Gas

“Wil je nu een nieuw zwembad neerzetten, dan moet dat ook duurzaam gebeuren en van het gas af. Dan ligt het schaalvoordeel voor de hand. Want wanneer Drechterland wil investeren om het Streekbad bijvoorbeeld gasloos te maken, dan kost dat enorm veel geld. Net als in Grootebroek. Net zo belangrijk is dat je ook de personele inzet kan combineren.” Momenteel bedragen deze personele kosten ruim 450.000 euro per jaar.

Overigens: het personeel van de zwembaden De Kloet en van Het Streekbad zijn in dienst bij de gemeenten. Het Hemmerven is eigendom van een stichting, die met steun van gemeentelijke subsidie zelf de zaken regelt. “Misschien is dat laatste wel een goede opzet voor een mogelijk nieuwe situatie”, vermoedt de VVD’er.

Juni 1970: de sporthal De Kloet wordt geopend door de toenmalige minister Marga Klompé. (miden). Twee jaar later werd het zwembad naast de sporthal gebouwd.
Juni 1970: de sporthal De Kloet wordt geopend door de toenmalige minister Marga Klompé. (midden). Twee jaar later werd het zwembad naast de sporthal gebouwd. © Foto collectie Westfries Archief