VVD vraagt naar voortgang beloofde natuurherstel Landtongen

geplaatst in: Nieuws

Het schiet nog niet erg op met de verplichte herplanting van het gebied De Landtongen. De VVD in Stede Broec wil weten waarom dat zo is. 

Begin dit jaar ontstond er ophef, toen de vereniging Oud Stede Broec alarm sloeg. Op een deel van de Landtongen, het voormalige rangeercomplex bij de vaarveiling, werden de kenmerkende betonnen pilaren gesloopt. De eigenaar is ondernemer Jan Broersen. Ook een deel van het groen bleek al gesloopt.

Eerdere plannen om op deze plek, dicht bij het centrum, appartementen te kunnen bouwen kwamen maar niet van de grond. De ingreep van Broersen noopte de gemeente Stede Broec om in te grijpen. Uiteindelijk werd besloten dat dit gebied tot gemeentelijk erfgoed wordt bestempeld, en dat het natuurwaarden heeft.

Bestemmingsplan

De afspraak was daarbij dat het ‘gesloopte’ groen ook weer zou worden herplant. Fractievoorzitter Joey Leeuwinga van de VVD wil nu van het college weten wat de status precies is. De vraag is of er al een bestemmingsplan is, en wat de mening van de Omgevingsdienst is.

Leeuwinga vermoedt dat de gemeenteraad eerst nog een nieuw bestemmingsplan moet goedkeuren. De vraag is dan of de termijn van november van dit najaar wel kan worden gehaald. Daarnaast wil de VVD weten wat de gevolgen zijn wanneer eigenaar Broersen niet aan deze afspraak kan voldoen.

Bron: NHD / Martin Menger

Bekijk hier de gestelde vragen.