Krijger: “Zwaan kan afstand doen van wachtgeld”

geplaatst in: Nieuws

Als wethouder Piet Zwaan er moeite mee heeft dat er straks twee wethouders op wachtgeld staan in Stede Broec, weet Martien Krijger (VVD) wel een oplossing: “Ik nodig hem van harte uit om afstand te doen van zijn wachtgeld, daarmee laat hij zien dat hij echt het beste voor heeft met Stede Broec”.

Krijger is geprikkeld door de aanval van Zwaan (OP) op zijn VVD. Zwaan zei dinsdag in het NHD dat de VVD wel roept dat men zorg hoog in het vaandel heeft, maar dat hij daar in de praktijk niets van merkt. “Dat is niet fair. Wij hebben het beleid van Lydia Groot altijd ondersteund. In Stede Broec is een raadsbreed een gelijk luidende gedachte op het gebied van zorg”. Zwaan haalde in het interview vooral uit naar de VVD. De partij zou niet bereid zijn om in een coalitie te gaan zitten met Open en Duidelijk Stede Broec (ODS) en PvdA/GroenLinks. De OP zou dan die coalitie gedogen en Zwaan wilde zelfs zijn droombaan opgeven. Op deze manier zou de VVD een eigen wethouder kunnen leveren. Maar volgens Krijger is het proces toch echt iets anders gelopen: “Tijdens het eerste gesprek heeft de VVD aangegeven dat ODS en CDA eerst moeten gaan praten. Dit was puur vanuit het feit dat de inwoners van Stede Broec bepaald hebben dat beiden vijf zetels hebben, en daarmee al een meerderheid”.

Geen hout

Toen die partijen er niet uitkwamen, werd de VVD ook gevraagd om aan tafel te komen zitten. Krijger: “Dat hebben wij niet gedaan, omdat wij nog steeds vonden dat ODS en CDA het eerst samen eens moesten worden. Een gesprek met een VVD’er erbij sneed naar ons idee geen hout. Dat is geen weigering. Wij willen gewoon een daad stellen”.

Hierna heeft de VVD wel met ODS en CDA afzonderlijk gesproken. “Eerst met ODS als grootste partij. Daarin hebben wij aangegeven dat het CDA een meer natuurlijke partner van ons is en daarom een lichte voorkeur had. Ook hebben wij daarin benoemd dat deelname van PvdA/GroenLinks voor ons cruciaal is, omdat hun partij programma ons aanspreekt”. Samen met Gemeente Belangen Stede Broec (GBS) kan deze coalitie bogen op 12 van de 19 raadszetels. Moeite heeft Krijger ook met de uitspraak van Zwaan dat de vertrekkende wethouders van OP en ODS een gat achterlaten en dat er straks kennis verloren gaat: “Dat is zeker, maar het uitstekende ambtenarenapparaat blijft wel zitten. De toekomstige wethouders hebben ook genoeg hersens om snel ingewerkt te kunnen worden”.

Bron: NHD