Tiny Houses: VVD zet vraagtekens bij gezondheid en draagvlak locatie

geplaatst in: Nieuws

De VVD-fractie in Stede Broec zet nog enkele vraagtekens bij de aangeboden locatie voor een Tiny House Village aan de Burgemeester van Bredastraat in Bovenkarspel. Ook al is de politiek erg enthousiast, de vraag is of de grond langs het spoor niet te vervuild is voor een ecologisch project met vijf tiny houses.

Eerder omarmde de gemeenteraad het idee van de initiatiefnemers Sebastian Bloem en Josefien Groot. Zij vonden een oplossing voor de grootste hobbel, namelijk de plek. Langs het spoor, achter aan de Burgemeester van Bredastraat. Het is een ecologisch project, waarbij de bewoners het liefst niet op de nutsvoorzieningen willen worden aangesloten.

Oude bolk

In de commissie Grondgebiedzaken bleek dat de VVD nogal wat bedenkingen heeft bij het voorstel. Ivo Nooter voerde aan dat er tot voor kort woningbouw werd tegengehouden. “Dit is volgens onze informatie een oude bolk (vuilstortplaats voor tuinder, red.), waar al het afval werd gedumpt”, aldus de VVD’er. “Daarnaast is er ook vervuilde grond gestort toen de huizen aan de straat werden gebouwd.”

Zijn partijgenoot Martien Krijger deed er nog een schepje bovenop, door te stellen dat het niet bestaat dat de gemeente niet van dit risico heeft geweten. “Ik weet wel dat Stede Broec niet echt sterk is geweest met het archiveren, maar wij hebben van buurtbewoners begrepen dat hier echt vuile grond is gedumpt.”

Bodemonderzoek

Ivo Nooter: “Er zijn nog veel zorgen bij omwonenden en we zijn de afgelopen weken gewaarschuwd over de status van de vervuilde grond onder de locatie. Draagvlak en gezondheid vinden wij ontzettend belangrijk. Wij zien een bodemonderzoek, op kosten van de initiatiefnemers als een juist middel om dit verder in kaart te brengen.”

Volgens Nootebos is er eerst het akkoord van de raad nodig. “Daarna komen de vervolgstappen en ook een nader onderzoek, ook naar de bodem. Wij weten niets van een oude bolk op deze plek. Als dan blijkt dat de plek vervuild is, dan pakt het wellicht anders uit.”

Tiny Houses

Duidelijk werd dat de meerderheid van de politiek positief is over het initiatief. De locatie is voor de VVD nog een punt van aandacht. Het voorstel wordt verder besproken in de gemeenteraad op donderdag 25 maart.

Tiny Houses
Locatie aan de Burgemeester van Bredastraat