Kosten van de jeugdzorg in 2018

geplaatst in: Nieuws

Zaterdag 15 december jl. is er in het Noord-Hollands Dagblad een artikel verschenen over de kosten van de jeugdzorg in Westfriesland. De VVD is kritisch over de huidige situatie in Stede Broec en over de houding van de zorgwethouder.

De verwachte kosten over 2018 zijn nu ongeveer anderhalve maand bekend, ook bij de VVD in Stede Broec. Het komt erop neer dat de regie op de jeugdzorg onze gemeente veel geld kost. Uit het krantenbericht blijkt ook dat Stede Broec een uitschieter is in Westfriesland wat betreft de uitgaven.

De VVD-fractie heeft de kosten voor de jeugdzorg op een rijtje gezet. Het gaat in Stede Broec om 7,4 miljoen euro, dat is gemiddeld 341 euro per inwoner. In Enkhuizen en Koggenland, gemeenten met een vergelijkbaar inwoneraantal, is dit respectievelijk 244 euro en 225 euro. In de onderstaande grafiek is het enorme bedrag uit elkaar gezet tegenover de andere Westfriese gemeenten.

Kosten jeugdzorg in euro's per inwoner verwacht in 2018
Kosten jeugdzorg in euro per inwoner verwacht in 2018. (Bron: fractie VVD)

Opvallend is dat Drechterland en Enkhuizen, waar Stede Broec ambtelijk mee samenwerkt in de SED, het een stuk beter in de hand hebben dan Stede Broec. Wethouder Lydia Groot vindt dat “met alle debatten over de tekorten
de mensen wel eens vergeten dat de gemeenten veruit de meeste zaken redelijk snel positief kan verhelpen”. Klaarblijkelijk kunnen alle gemeenten dat, maar Stede Broec niet. Hier is de zaak absoluut niet onder controle. Verder begint de wethouder te praten over oude nota’s en minder geld, maar ook hier hebben de andere gemeenten mee te maken gehad. Net zoals dat ze meent dat Stede Broec nauwelijks ervaring opgedaan heeft. Ook dat geldt ook voor de andere gemeenten, het verhaal wordt saai.

Het is werkelijk ongelooflijk dat de wethouder het volgende zegt: “wie weet verhuizen volgend jaar een handjevol gezinnen met een stapeling van problemen, en dan vallen de cijfers financieel ook weer mee. Wat dat betreft zijn het ook dagkoersen”. Wij noemen een dergelijke houding dagdromen. Deze ‘dagkoersen’ moet de wethouder onder controle krijgen en aanpakken. Zo niet, dan wordt de dagdroom over het sociaal domein een nachtmerrie voor de gemeente Stede Broec.

Het gehele artikel uit het NHD is via deze link te lezen.