Column: Stem 20 maart voor Westfriesland

geplaatst in: Nieuws

Aanstaande woensdag mogen we stemmen voor de Provinciale Staten. Nu kan ik natuurlijk alleen zeggen: “Stem allemaal VVD!”, maar dat is misschien te gemakkelijk en zegt ook verder helemaal niets voor Westfriesland. We moeten voor onze mooie regio kiezen.

Deze verkiezingen gaan over de omgeving om jou en mij heen. En nee, het is inderdaad niet de lokale gemeenteraad waar je voor kiest. Waar kies je dan voor? Nou, de provincie gaat over een aantal zaken die jou direct kunnen raken, bijvoorbeeld woningbouw, klimaat (lees: windmolens en zonnepanelen) en mobiliteit (lees: bereikbaarheid). Deze onderwerpen zijn nu belangrijker dan ooit. Er is een groot woningtekort, de uitvoering van het klimaatakkoord staat op de agenda en goede verbindingen in Westfriesland en van/naar Amsterdam zijn een doorlopende prioriteit.

Meer woningen

Het tekort aan woningen is in mijn ogen het grootste probleem waar wij in onze regio mee te maken hebben. Er zijn zoveel jongeren die jarenlang op een wachtlijst staan voor een huurwoning en ook geen betaalbare koopwoning kunnen vinden in het eigen dorp. Ook zijn er te weinig passende woningen voor ouderen. De provincie bepaalt hoeveel huizen er in alle gemeenten gebouwd mogen worden en dat zijn er momenteel veel te weinig, en zeker voor Westfriesland. Daarnaast worden plannen gedwarsboomd door partijen als D66 en GroenLinks, bijvoorbeeld door bouwgrond spontaan aan te wijzen als natuurgebied.

Het is dus belangrijk dat Stede Broec en Westfriesland iemand in de Staten hebben die hun belangen behartigt. Ik kies daarom voor de 25-jarige Bas de Wit uit Andijk. Bas komt uit een echt ondernemersgezin en heeft die drift ook overgenomen. Hij staat op een verkiesbare zevende plek en weet voor dé Streek wat belangrijk is: meer betaalbare woningen, minder regels voor ondernemers en geen nieuwe windmolens.

Kies verstandig

Laat je niet voor de gek houden door mensen die zeggen dat je het kabinet kunt wegstemmen of door partijen die niet eens weten waar Westfriesland ligt. Wij moeten van ons laten horen, om te vermijden dat het linkse Amsterdam (met éénderde van de stemgerechtigden in Noord-Holland) nog meer macht krijgt. Anders komen die nieuwe woningen straks allemaal in de Randstad en niet bij ons.

Kies verstandig komende woensdag. Kies voor onze regio en geef Westfriesland een gezicht in Haarlem. Stem op Bas de Wit: lijst 1, plek 7!

Joey Leeuwinga, VVD Stede Broec

Bas de Wit, VVD

Dit is een persoonlijke column van Joey Leeuwinga uit Bovenkarspel. Joey is raadscommissielid voor de VVD in Stede Broec.