Stede Broec’ers schrikken van hoogte aanslag OZB

geplaatst in: Nieuws

Het is een jaarlijks noodzakelijk kwaad: de gemeentelijke belastingen. De belasting die elk jaar bestaat uit onder andere de onroerendezaakbelasting (OZB), de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Afgelopen december zijn deze, zoals elk jaar, vastgesteld door de gemeenteraad. De VVD Stede Broec was fel tegen de verhoging van de OZB, maar was in de minderheid, met alleen GBS aan hun zijde.

“Bent u ook zo geschrokken van de OZB-aanslag? Wij in ieder geval wel”, aldus VVD-raadscommissielid Ellen de Jong. De gemeentelijke belastingen in Stede Broec zijn fors gestegen. Eigenaren van woningen betalen dit jaar enkele tot vele tientjes meer aan OZB. Bedrijven gaan 15 procent OZB meer betalen. Dit heeft de coalitie van Stede Broec (ODS, CDA en PvdA/GroenLinks) met steun van de Onafhankelijke Partij voor elkaar gekregen met twee amendementen, die zijn aangenomen door een meerderheid in de raad.

Vergelijkingen

De OZB wordt berekend als percentage van de vastgestelde WOZ-waarde van de woning en is in 2019 voor eigenaren en gebruikers in Stede Broec 12,33 procent, gemiddeld ligt dit tussen 3,789 en 13,6 procent en in Noord-Holland is het gemiddelde 9,77 procent. Stede Broec zit daarmee hoog in de bovenste regionen. De enige gemeentes in Noord-Holland met een hogere OZB als Stede Broec zijn Schagen en Den Helder. In Enkhuizen is de OZB 10,1 en in Drechterland 8,46 procent.

Verantwoordelijk

De VVD Stede Broec is de enige partij in onze gemeente die kritisch is op de uitgaven van de gemeente. “Wanneer er onverwachte uitgaven aankomen of wanneer de inkomsten gaan tegenvallen, dan vinden wij dat de gemeente eerst zelf kijkt waar op bezuinigd kan worden. We willen de kosten voor burgers en ondernemers niet zomaar verhogen, alleen als het echt nodig is zullen wij ervoor kiezen de belastingen te verhogen. Wij voelen ons als lokale en liberale partij verantwoordelijk voor de portemonnee van de inwoners en ondernemers”, zegt VVD’er Joey Leeuwinga.

Het komende jaar zet de VVD Stede Broec vol in op lastenverlichting. Leeuwinga: “In het eerste halfjaar willen wij vol inzetten op het in kaart brengen van de mogelijkheden van een verlaging van de afvalstoffenheffing. De VVD Stede Broec gaat voor minimaal 30 procent lagere afvalstoffenheffing vanaf 2020.”

In december, als de gemeentelijke belastingen worden vastgesteld, gaan de liberalen proberen om een meerderheid te vinden om de belastingen te verlagen. “Dit alles hangt weer af van de financiële situatie waarin de gemeente dan verkeerd”, aldus Leeuwinga.