Een ’goed alternatief’ voor Kweeklust en woningen voor starters

geplaatst in: Nieuws

De volkstuinders van Kweeklust kunnen gerust zijn. Als er op hun, tegen nieuwbouwwijk Waterweide in Grootebroek aan schurende, complex woningen worden gebouwd, komt er ‘een goed alternatief’ voor hen. Dit hebben ODS, CDA en VVD afgedwongen in de gemeenteraad van 28 november jl.

Met die dubbele verzekering, vastgelegd in een motie van de drie partijen, nam de gemeenteraad van Stede Broec donderdagavond onrust weg.

Belangen

De gehele raad stemde in met de motie die het college aanspoort om bij mogelijke verplaatsing van het complex de belangen van de volkstuinders te koesteren. De motie werd ingegeven door de ‘noodkreet’ van secretaris Truus Bruinsma tijdens de eerdere commissie in november.

Komende week wordt de eerste paal in Waterweide geslagen. Daarom is het van belang te kijken wat de beste optie is voor Kweeklust. Naast ‘niets doen’ zijn er nog vier andere opties, waaronder een toegevoegde optie. Deze optie geeft het college de opdracht om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid om goedkope woningen voor starters of ouderen te bouwen.

Dure woningen

Deze optie werd ingebracht per amendement door ODS, VVD en CDA. Naast goedkope woningen moeten dan overigens ook juist enkele dure woningen worden gebouwd om de grondprijs op te kunnen brengen. Gekeken wordt wel of de woningen in eigen beheer kunnen worden ontwikkeld om de kosten te drukken.

Met de vier opties voor woningbouw op zak kan het college nu in gesprek. Ze moeten met allerlei betrokkenen praten om tot een goed plan te komen voor de locatie. VVD, ODS en CDA geven ook meteen zelf opvolging aan hun oproep voor het bouwen van woningen. Dat moet vooral in de goedkopere segmenten voor jongeren, startende huishoudens en ouderen.