Stede Broec onderzoekt invoeren minicontainer voor plasticafval

geplaatst in: Nieuws

De gemeenteraad van Stede Broec heeft wethouder Nootebos een opdracht meegegeven: onderzoeken of een minicontainer van 120 liter voor plastic afval tot de opties kan behoren. Dit laat de raad onderzoeken na een uitputtende discussie over het Gemeentelijk Grondstoffenplan, donderdagavond.

ODS en VVD werden in hun door de hele raad omarmd amendement geïnspireerd door een oudere inwoonster, die onlangs een pleidooi hield voor kleinere containers. Standaardcontainers zijn 240 liter. De kleinere containers zijn er wel voor groen en gewoon afval, waardoor in de praktijk ouderen, die het lastig vinden met zo’n grote container te sjouwen, de plastic bak niet gebruiken.

Om dit te ondervangen moet worden bekeken hoeveel het extra kost om ook de oranje minicontainer aan inwoners die bijvoorbeeld kleinbehuisd zijn te kunnen aanbieden.

Nascheiding

In navolging van buur Enkhuizen laat ook Stede Broec de voor- en nadelen van ‘nascheiding’ van het afval onderzoeken aan de hand van een voorstel van het CDA. Nascheiding zou zowel qua milieu als kosten een voordeel kunnen opleveren voor Stede Broec, dat momenteel nog hoge tarieven hanteert. De VVD onderschrijft dit idee ook ten zeerste. De liberalen vinden dat het zeker de moeite is om de mogelijkheden te gaan onderzoeken.