VVD doet oproep aan minister Blok over Duitse code rood

geplaatst in: Nieuws

De zeventien VVD-fracties in Noord-Holland-Noord hebben een brief naar Stef Blok gestuurd. Daarin vragen ze de minister van Buitenlandse Zaken om via de Duitse autoriteiten het negatieve reisadvies (code rood) voor deze regio in te trekken. De toeristische sector wordt hard getroffen door een onrechtvaardig besluit. Daar hebben de Stede Broec’se campings en horeca ook last van.

Dat de fracties Blok persoonlijk benaderden lag in de lijn der verwachting. Hij is VVD’er en woont in Enkhuizen, dus ook in de regio die zich ernstig benadeeld voelt. Afgelopen donderdag verklaarde Duitsland de hele provincie Noord-Holland tot risicogebied vanwege de verhoogde kans op coronabesmetting en kreeg het ‘code rood’.

Cijfers

Ten onrechte, zo was de overtuiging van alle zeventien VVD-fracties in de regio Noord-Holland-Noord. De besmettingsgraad in het noorden van de provincie verschilt significant van de cijfers in het zuiden van Noord-Holland. Een zeer groot deel van de toeristen in onze regio is afkomstig uit Duitsland. De ondernemers in de toeristensector hebben met lede ogen de uittocht van hun Duitse gasten moeten aanschouwen. Die uittocht is nog eens gevolgd door een stortregen aan annuleringen van reserveringen die voor de komende weken waren geboekt.

Cijfers van het RIVM wijzen uit dat er vorige week Noord-Holland-Noord op de 100.000 inwoners gemiddeld tussen de vijftien tot twintig inwoners per week besmet raakten met covid-19. Dat zijn er veel minder dan in de regio Amsterdam, waar dat cijfer rond de honderd besmettingen per week ligt. Daarom vragen ze Stef Blok als collega-VVD’er, minister van buitenlandse zaken en streekgenoot om hulp. De VVD in de regio hoopt dat hij deze informatie door kan geven aan zijn Duitse collega en de Duitse ambassade. Zij kunnen er bij de Duitse autoriteiten op aandringen om het negatieve reisadvies voor Noord-Holland-Noord te herzien.

Begrip

De liberale politici hebben begrip voor de moeilijke en onzekere situatie waar Nederland zich momenteel in bevindt, maar de zeventien fracties willen wel op komen voor de inwoners en ondernemers in de regio.