‘Spoorsingel moet integraal worden aangepakt’

geplaatst in: Nieuws

Pak de verkeersproblemen op de Spoorsingel in Bovenkarspel niet apart aan, maar combineer dit met het verkeersplan voor de gehele gemeente Stede Broec. Dit was de uitkomst van de discussie over de raadsbrief van het college met de mededeling dat in juni wordt gekeken naar aanpassingen aan het wegdek op de Spoorsingel.

De bewoners klagen al langere tijd dat hun woonstraat voor doorgaand verkeer wordt gebruikt, vooral door vrachtwagens. Daar zou de straat niet geschikt voor zijn, dus wil het college de weg aanpassen. “Wij gaan er vanuit dat de Spoorsingel mee wordt genomen in het Verkeersplan. Er gaat in dat gebied veel veranderen, zoals de komst van de nieuwe wijk Florapark, dus vinden wij dat onder andere de Spoorsingel integraal moet worden aangepakt. Op dit moment aanpassingen doen aan de Spoorsingel kan achteraf geld weggooien betekenen, want wellicht geeft het Verkeersplan andere inzichten of oplossingen”, aldus raadscommissielid Ivo Nooter.

Verkeersplan

De fractie van ODS vindt, net als CDA en VVD, sowieso dat er moet worden gekeken hoe vrachtwagens en doorgaand verkeer kan worden geweerd in de Spoorsingel. Welke routes wil je voor welk soort verkeer door de gemeente en wie heeft daarbij prioriteit. Die vragen komen in het Verkeersplan aan de orde. Het heeft volgens ODS dus weinig zin om nu alvast in het wegdek te investeren, waardoor de straat alleen maar geschikter wordt voor zwaar verkeer dat je daar helemaal niet wilt hebben.

Vrachtverkeer weren op de Spoorsingel zou de beste oplossing zijn. © NHD-archieffoto Jaap van der Pijll

De VVD is al sinds het najaar van 2018 bezig met deze casus. De fractie heeft nauw contact met de bewoners. De fractie vindt het belangrijk dat de bewoners van de Spoorsingel worden gehoord en dat de gemeente er met een open houding in blijft staan. Nooter: “Luister naar de inwoners, wees duidelijk en houdt men op de hoogte. De gemeente moet er juist voor deze mensen zijn. Ook is het belangrijk om uit te dragen dat het Verkeersplan leidend is voor het algemeen belang in de gemeente.”

NS-bussen

Wethouder Bart Nootebos (PvdA) sprak deze week bewoners die zich ergeren aan NS-bussen door de straat. Zij vinden volgens de wethouder dat de gemeente het geld in z’n zak moet houden en de straat met paaltjes moet afsluiten. De VVD vindt dat de gemeente meer moet handhaven. De NS-bussen horen niet te rijden via de Spoorsingel.

Nootebos wees erop dat als de Spoorsingel voor doorgaand verkeer zou worden afgesloten, het verkeer andere routes zoekt en zo omliggende straten belast. Bovendien zal de straat voor brandweer, HVC en de AH to go – bijvoorbeeld – toch bereikbaar moeten blijven.