VVD-PvdA/GL: ‘Ga overlast tegen met cameratoezicht’

geplaatst in: Nieuws

De dagen worden korter en de eerste vuurwerkknallen klinken alweer. Reden voor de VVD en PvdA/GroenLinks in Stede Broec om iets te doen tegen de overlast die inwoners van hun gemeente hier op verschillende locaties van ondervinden.

In het stationsgebied Bovenkarspel-Grootebroek hangen ze al. En als het aan de VVD en PvdA/GroenLinks ligt wordt op nog meer plaatsen in Stede Broec cameratoezicht ingezet. Voornaamste kandidaat: de beruchte fietstunnel bij de Spoorsingel. Maar ook het Nassaupark in Bovenkarspel en Park De Woid in Lutjebroek zouden er een stuk veiliger van worden.

Toezicht

“De omgeving van de spoortunnel heeft al jarenlang te maken met overlast ten gevolge van vuurwerk”, schetst commissielid Roland Bisscheroux van PvdA/GroenLinks. “Eerder hebben omwonenden van de Spoorsingel hierover ingesproken bij de raadscommissie.”

Een vuurwerkverbod waar destijds om verzocht werd kwam er niet, wel werd toezicht door de politie toegezegd. “Maar dat is niet permanent mogelijk. Bovendien voelen de buurtbewoners zich er ’s nachts ook onveilig. Dan wordt de tunnel om die reden minder gebruikt. De huidige verlichting biedt onvoldoende preventie.”

Afgelegen

De oplossing? Cameratoezicht. En niet alleen bij de fietstunnel aan de Spoorsingel, zo vindt de VVD. ,,Er zijn meerdere – afgelegen – gebieden in de gemeente met soortgelijke problematiek”, stelt Joey Leeuwinga namens deze partij. ,,Zoals het Nassaupark in Bovenkarspel en Park De Woid in Lutjebroek. Mobiel cameratoezicht kan een oplossing zijn die ook op deze problematische locaties in de gemeente in te zetten is.”

Incidenten

In het stationsgebied Bovenkarspel-Grootebroek hangen sinds een jaar al camera’s. Aanleiding daarvoor was het grote aantal incidenten dat zich hier voordeed, waaronder fiets- en autodiefstallen en vernielingen. ,,Het werkt preventief”, denkt Leeuwinga. ,,En als er wel iets gebeurt, kunnen de beelden worden bekeken.”

De twee partijen hopen in de commissievergadering van 11 november steun te vinden voor hun plan. Volgende stap is het indienen van een motie, waarin het college wordt opgedragen de inzet van (mobiel) cameratoezicht rondom spoortunnel Spoorsingel, het Nassaupark in Bovenkarspel en Park De Woid in Lutjebroek te onderzoeken in overleg met ProRail en binnen de gezagsdriehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie).

Bron: NHD