Goedgelovige coalitie laat inwoners betalen

geplaatst in: Nieuws

De VVD Stede Broec heeft tijdens de afgelopen RBFZ-vergadering opnieuw ter discussie gesteld dat de gemeente Stede Broec in zwaar weer verkeert, wat ook raadsbreed erkend wordt. In het discussiestuk vraagt de VVD opnieuw meer inzicht in de begroting te krijgen. Op die manier krijgt de gemeenteraad de mogelijkheid om te bezuinigen op de uitgaven. Iets wat de VVD in deze tijden graag wil.

Het college van Stede Broec gaf tijdens de vergadering aan dat er samen met Drechterland en Enkhuizen een onderzoek wordt gestart naar de uitvoerende taken van de drie gemeenten. Het onderzoek zal het beleid van de drie gemeenten naast elkaar leggen, maar ook vergelijkingen maken met soortgelijke gemeenten in Nederland. Dit kan er op termijn toe leiden dat Stede Broec meer plustaken afstoot. De VVD is blij met dit initiatief, want zij hameren hier al sinds december 2018 op.

Afwachten

Maar hoe zit het met de korte termijn? Coalitiepartijen ODS, CDA en PvdA/GroenLinks geven aan dat zij de goede hoop hebben dat de gemeente meer geld krijgt vanuit het Rijk vanaf 2021. “Op onze vraag waarop deze hoop gebaseerd is, kregen we geen onderbouwd antwoord. De goedgelovige coalitie wil in onze ogen geen financieel bestendige gemeente”, aldus Joey Leeuwinga van de VVD. De liberalen zijn vooral gefrustreerd door het feit dat de coalitiepartijen alleen maar achter het college aanlopen, puur op basis van aannames.

De VVD wil in gesprek met de andere partijen om de uitgaven eens goed door te spitten. Op deze manier kan de politiek weloverwogen keuzes maken om bijvoorbeeld taken te schrappen of in mindere mate uit te voeren. Dit bespaart geld en zorgt ervoor dat de gemeentelijke belastingen, zoals de ozb kunnen worden verlaagd. “De coalitie begrijpt onze zorgen, maar zij willen nu niet ingrijpen. Zij willen pas ingrijpen wanneer achteraf blijkt dat Den Haag niet meer geld geeft. Erg frustrerend, want zo laten we alles een heel jaar op z’n beloop. Dus een jaar extra lastenverzwaring voor onze inwoners en bedrijven”, aldus VVD’er Mike Lezaire.

Geen kritische blik

“Helaas bepalen wij momenteel niet het beleid in Stede Broec, dat doet de coalitie van ODS, CDA en PvdA/GroenLinks”, zucht VVD’er Joey Leeuwinga. Doordat de coalitie geen kritische blik heeft, bij hen het nuchter verstand ontbreekt en men niet slagvaardig is, gaan inwoners volgens wethouder Nico Slagter (CDA) ‘zo’n acht tientjes’ meer ozb per jaar betalen. De VVD in Stede Broec vindt dit te bizar voor woorden.