Focus op eigen uitgaven en vraag minder van onze inwoners

geplaatst in: Nieuws

Door acute financiële problemen is de gemeenteraad van Stede Broec genoodzaakt om grote ombuigingen binnen de (meerjaren)begroting te doen. Afgelopen juli is besloten om de ombuigingen grotendeels bij de inwoners neer te leggen en minimaal te snijden in de eigen uitgaven. De VVD miste in het voorstel alternatieven en dan met name in de mogelijkheden tot bezuinigingen. De liberalen willen een discussie voeren met de andere partijen over onder andere het ontbrekende inzicht in de uitgaven.

Raadscommissielid Joey Leeuwinga mist inzicht: “Wij hadden de afgelopen maanden heel graag met initiatieven willen komen om binnen de begroting te snijden in de uitgaven. Dit was echter niet mogelijk, omdat wij geen inzichten hebben in de gevolgen van bezuinigen op programma’s”.

Uitgaven

Het baart de VVD grote zorgen dat het college heeft aangegeven dat er geen verdere bezuinigingen mogelijk zijn en dat alle huidige uitgaven wettelijk of noodzakelijk zijn. Dit betekent niet alleen dat de inwoners bijna volledig opdraaien voor de huidige ombuigingen, maar ook dat bij toekomstige tegenvallers opnieuw een beroep moet worden gedaan op de inwoners. De VVD wil hierover in debat met de andere fracties.

De bespreeknotitie die Mike Lezaire en Joey Leeuwinga namens de VVD-fractie indienen, is hier te lezen. De bespreeknotitie wordt besproken op donderdagavond 12 september tijdens de raadscommissie RBFZ.