VVD-Kerstkaart: een Kerstwens met waarschuwing

geplaatst in: Nieuws

Het is december. De maand van Sinterklaas, feestdagen en terugkijken op het jaar. In de politiek worden in december jaarlijks de belastingen en leges vastgesteld. Dit jaar stijgen de lasten voor de inwoners en ondernemers van Stede Broec opnieuw. De VVD Stede Broec heeft daarom in haar Kerstkaart, naast de Kerstwens, een waarschuwing opgenomen.

De afgelopen maanden is de VVD in Stede Broec hard bezig geweest met onderzoek te doen naar de financiële gevolgen van de jeugdzorg en bezuinigingen. Ondanks tegenvoorstellen van de VVD wordt de onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningen met 30 procent verhoogd en voor bedrijven met 20 procent. Voor bedrijven is het na de verhoging van vorig jaar met 15 procent opnieuw een fikse klap.

Bezuinigingen

Het doel hiervan was voornamelijk om samen met de andere politieke partijen naar alternatieven te kijken. Dit bleek erg lastig, vooral omdat het college zelf met weinig alternatieve bezuinigingsmogelijkheden kwam en de coalitiepartijen niet met definitieve maatregelen durfden mee te gaan. Wij hebben ons als VVD daarom gericht op voorbeelden uit andere gemeenten, zoals bezuinigen op de uitgaven, maar ook hebben we uiteengezet wat er al eerder onderzocht is en wat de aanbevelingen daaruit waren. Hiermee kan het college aan de slag en daarom zijn zij nu daadwerkelijk ook aan zet.

Rekenkamerrapport

Vanaf 2020 betalen de inwoners van Stede Broec een lagere afvalstoffenheffing. Dit komt doordat de gemeente een nieuwe overeenkomst met afvalverwerker HVC heeft afgesloten. De VVD in Stede Broec is erg blij met deze lastenverlichting. Maar we zijn er met name trots op! Dit omdat de oorsprong van de verlaagde afvaltarieven komt vanuit een Rekenkamerrapport dat vanuit een Westfries VVD-initiatief is geïnitieerd. De liberalen betreuren wel dat de lastenverlichting verdampt, doordat het college de ozb zo drastisch verhoogd. We moeten het dus maar zien als een pleister op de wond.

Vooruitkijken

De VVD wil ook vooruitkijken. In 2020 staan we voor grote uitdagingen: de invoering van de Omgevingswet komt eraan, verder grip krijgen op de jeugdzorg en, als stip op de horizon voor de VVD, het verlagen van de gemeentelijke uitgaven.

Wij willen alle inwoners van Stede Broec fijne kerstdagen en een goed en gezond 2020 wensen. In 2020 blijven wij ons als VVD inzetten voor lastenverlaging, het verminderen van de uitgaven en een gemeentelijk huishoudboekje dat op orde is.

Met liberale groet,
namens de gehele VVD-fractie van Stede Broec

Martien Krijger
Mike Lezaire
Ellen de Jong
Joey Leeuwinga


De VVD Stede Broec heeft ook een kerstboodschap opgenomen. Benieuwd naar deze video? Bekijk de kerstwens hier.

Kerstwens
Kerstkaart van de VVD in Stede Broec.