VVD blij met ‘langverwacht’ cameratoezicht

geplaatst in: Nieuws

Het NS-station Bovenkarspel-Grootebroek wordt voorzien van cameratoezicht. Hiertoe heeft burgemeester Ronald Wortelboer (VVD) besloten. “Ik ben blij dat het langverwachte cameratoezicht er eindelijk komt. We hebben dit begin 2019 als VVD aangestipt in de evaluatie over het toezicht in de openbare ruimte. Daaropvolgend is dit eind vorig jaar door de gemeenteraad in de APV aangepast”, aldus een enthousiaste VVD’er Joey Leeuwinga.

Met enige regelmaat vinden er vernielingen en fietsendiefstallen plaats en wordt er overlast ervaren rondom het station. Dit is aanleiding geweest om camera’s in het stationsgebied te plaatsen. Het cameratoezicht is in eerste instantie voor een half jaar, waarna de burgemeester een besluit neemt over verlenging.

Toezichthouders

“In het najaar staat een nieuw integraal veiligheidsplan op de planning. We nemen dan het algehele veiligheidsbeleid door. Voor ons is het belangrijk om door te pakken op dit onderwerp. We hebben als gemeente nog genoeg uitdagingen om onze gemeente nog veiliger te maken. Wat ons betreft komen er daarom ook meer toezichthouders”, aldus raadslid Mike Lezaire.

De gemeente hoopt dat de camera’s preventief werken. De bedoeling van het cameratoezicht is om te helpen bij de opsporing van daders bij diefstal of vernieling. De camera’s zijn aanvullend op het toezicht door de BOA’s van de gemeente en de politie.

Cameratoezicht

Er komen drie camera’s. De verwachting is dat de camera’s er over circa twee maanden hangen. Deze tijd is nodig vanwege levertijden en noodzakelijke aanpassingen aan de stroomvoorzieningen. Het cameratoezicht zal middels borden kenbaar worden gemaakt. Het grote aantal incidenten in het gebied, waaronder fietsendiefstallen, diefstallen in/uit de auto en fietsboxen, vernielingen van auto’s, fietsen en het openbaar vervoer, rechtvaardigt de inzet van vaste camera’s voor een bepaalde tijd.

De sinds 2017 in de gemeente Stede Broec actieve toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) nemen het stationsgebied consequent mee in hun surveillance. Zij kunnen hier echter niet permanent aanwezig zijn, wat er in resulteert dat er diefstallen en vernielingen plaatsvinden en dat er overlast ervaren wordt. Daarmee is het een locatie die in aanmerking komt voor cameratoezicht.