‘Laat agrariërs niet boeten voor ganzenschade’

geplaatst in: Nieuws

Onlangs heeft de provincie Noord-Holland besloten om minder ganzenschade te vergoeden voor agrariërs, die schade hebben. Voorheen hadden de boeren een eigen risico van 5 procent van de schade veroorzaakt door ganzen. Dit eigen risico wordt verhoogd naar 20 procent. De provincie zegt hiermee een financieel prikkel te willen geven aan boeren om meer in te zetten op preventie.

Een unieke samenwerking van 55 lokale VVD- en CDA-fracties in Noord-Holland verzetten zich tegen deze maatregel. “Er zijn meer dan 8 miljoen ganzen in Noord-Holland, dat is geen normale populatie. De boeren zetten zich al maximaal in om schade te voorkomen, zij kunnen niet nog meer doen”, aldus Martien Krijger.

Negatief effect

Het College van Gedeputeerde Staten geeft aan dat de maatregel moet bijdragen aan het verlagen van de ganzenpopulatie. Mike Lezaire: “Faunabeheer NH geeft juist aan dat dit besluit een negatief effect zal hebben op de populatie. Dat betekent dus niet alleen meer schade voor de boeren, maar dit is ook slecht voor natuurgebieden, waterkwaliteit en andere soorten vogels”.

De actuele ontwikkelingen door COVID-19 en stikstof maken het al zeer lastig voor agrariërs om overeind te blijven. Een extra financiële tegenslag is niet uit te leggen aldus de lokale fracties. De 55 fracties uit heel Noord-Holland roepen op het besluit te heroverwegen en in gesprek te gaan om goede oplossingen te vinden voor de ganzenproblematiek.

Bekijk de brief aan de provincie over de ganzenschade en de vergoedingen voor agrariërs.