De openbare ruimte in Stede Broec moet beter: ‘Juiste keuzes maken’

geplaatst in: Nieuws

De VVD-fractie in Stede Broec heeft een set vragen gesteld over de staat en het beheer van de openbare ruimte in de gemeente Stede Broec. Irma Rood-de Wit en Joey Leeuwinga van de VVD-fractie vinden het tijd om de balans op te maken aangezien we inmiddels in de tweede helft van 2024 zitten. “De staat van de openbare ruimte is echt achteruit gegaan. We zien overal onkruid en het lijkt erop dat het beheer niet meer te doen is. Dit zorgt voor veel irritatie bij inwoners”, aldus de Stede Broec’se liberalen.

“We zien de laatste jaren een sterke achteruitgang van de openbare ruimte. Dit is onderkend door raad en college. Er zijn investeringen nodig, maar hiervoor is meer inzicht gewenst, want door de beperkte financiële ruimte is het van groot belang dat de juiste afwegingen gemaakt worden. Voor de VVD-fractie is een leefbare en veilige wijk van grootbelang. Het beheer van de openbare ruimte is wat ons betreft dan ook een kerntaak van de gemeente. Echter, vinden wij dat financiële degelijkheid en doelmatig omgaan met de investeringen in de openbare ruimte ook hoog in het vaandel moeten zijn. We zetten onze vraagtekens bij de uitvoering van het beheer de laatste jaren, omdat de staat van de openbare ruimte wel erg hard achteruitgaat en we hier sinds 2022 al over spreken”, aldus fractievoorzitter Joey Leeuwinga.

Topprioriteit

“We stellen de onderstaande vragen met in ons achterhoofd de keuzes die we wat de VVD betreft dit najaar gaan maken over het beheer van de openbare ruimte. Dit heeft voor ons als fractie topprioriteit, maar is ook belangrijk voor de raad, dit blijkt ook uit het coalitieakkoord ‘Samenwerken, Samen leven, Samen ontwikkelen’. Ook hopen we dat er op de korte termijn verbeteringen mogelijk zijn, omdat er naar ons idee met de huidige financiële middelen mogelijkheden zijn om de openbare ruimte leefbaar en veilig te houden”, aldus raadscommissielid Irma Rood-de Wit.

De VVD-fractie is met name geïnteresseerd in de ervaringen van het college met het beheer van de openbare ruimte in 2024. Speciale interesse is er ook voor de veegmachines, het bosmaaien en de stoepen en andere bestrating. In 2023 was de rode lijn dat er een tekort was in de uitvoering en zijn er nieuwe afspraken gemaakt met aannemers. De raad ging er daarom ook vanuit dat in 2024, ondanks het natte en warme (voor)jaar, er sowieso een verbetering zou moeten zijn ten opzichte van 2023. Dit is niet terug te zien. Ook vragen de liberalen zich af of er wel toezichthoudend wordt opgetreden.

Tekort

Leeuwinga: “We gaan ervan uit dat er een tekort is om te voldoen aan de gestelde eisen voor het beheer van de openbare ruimte. We willen inzicht in de budgetten van het groenonderhoud en de onkruidbestrijding. We verwachten dat er tijdens de begrotingsbehandeling in november ook weer gesproken gaat worden over de openbare ruimte. We willen dan wel al van tevoren een inhoudelijke discussie hebben gevoerd. Het gaat om heel veel geld, dus daar is gewoon inzicht voor nodig.”

Rood-de Wit: “We merken dat de communicatie van de gemeente via Fixi en de website en social media door inwoners als niet goed wordt ervaren. Wat de VVD betreft moet er in die communicatie ook duidelijkheid zijn wie waarvoor verantwoordelijk is. Hier ontstaat onnodig veel irritatie over. We moeten het immers samen doen, gemeenschap en gemeente. Veel gemeenten doen aan een wijkgerichte aanpak en hebben duidelijke informatieve pagina’s over de openbare ruimte op de gemeentelijke website.”

Doorpakken

Fractievoorzitter Joey Leeuwinga concludeert dat zijn fractie veel vragen heeft. “De achterliggende gedachte van de set vragen is om meer inzicht te krijgen in de staat en het beheer van de openbare ruimte om in de nabije toekomst de juiste keuzes te kunnen maken. We willen goed beslagen ten ijs komen. Het gaat al jaren niet goed en het lijkt erop dat we stilstaan. We zien om ons heen dat andere gemeenten blijven experimenteren, zoals werken met compost in Medemblik en de gemeente onkruidvrij maken met heet water in Hoorn. We moeten doorpakken.”

Alle schriftelijke vragen zijn hier te lezen. De VVD-fractie verwacht de beantwoording begin september.