VVD Stede Broec: ”Woningen voor vijf jaar”

geplaatst in: Nieuws

VVD-voorman Martien Krijger uit Stede Broec gaat vandaag tijdens regionaal overleg met de liberalen in Westfriesland bepleiten om niet voor tien jaar, maar slechts voor vijf jaar vast te leggen hoeveel een gemeente mag bouwen. Nu wordt via de regionale woonvisie door de provincie per gemeente toebedeeld hoeveel er gebouwd mag worden.

Stede Broec komt er tot 2020 nogal bekaaid vanaf. Ook in de crisis werd door deze gemeente lustig door gebouwd aan onder meer nieuwbouwwijk Oosterweed. “Daarmee is de koek voor ons nu dus al half op”, constateert Krijger bezorgd. Net als andere gemeenten zit Stede Broec weer volop in de woningbouwplannen, onder meer voor de nieuwe wijk Waterweide, maar ook voor plan de Zwaan. Even dreigde de gemeente niet alles te kunnen bouwen wat al aan plannen op de plank lag, erkent wethouder Bart Nootebos, die in Haarlem is gaan praten. Omdat Westfriesland inmiddels de beschikking heeft over een extra buffer van 250 woningen, die onderling mag worden verdeeld, wordt de soep niet zo heet gegeten.

Een vuist maken

Toch maakt Krijger zich zorgen. Hij hoopt samen met andere liberalen in Westfriesland een vuist te kunnen maken voor zijn pleidooi om contingenten voor slechts vijf jaar vast te leggen. “Ik snap dat er enig overzicht moet zijn over de woningbouw in Westfriesland. Maar tien jaar vastleggen is te lang. Je hebt te maken met marktwerking, met wisselende omstandigheden”.

Stede Broec is een van de gemeenten met de grootste vraag naar huurwoningen met de snelst verkopende koopwoningen. Dat moet worden meegerekend in de toedeling van de te bouwen huizen, vindt Krijger. Hij pleit voor meer autonomie in Westfriesland. “Nu moeten we leuren bij de buren als we meer willen bouwen”. Nootebos kreeg namelijk in Haarlem te horen dat hij maar met buurgemeenten moet overleggen over uitruil van contingenten. Hij vindt het niet verkeerd als Westfriesland als hele regio een bepaalde hoeveelheid te bouwen woningen toebedeeld krijgt.

Bron: NHD