VVD Stede Broec wil onderbouwing toerismebelasting

geplaatst in: Nieuws

De VVD in Stede Broec voelt er niets voor om ‘even snel’ toerismebelasting te gaan heffen, zonder dat duidelijk wordt wat de gemeente met de opbrengst gaat doen.

Die kritiek is niet nieuw: vorig jaar kwam de fractie al met dezelfde kritische noot. Toch wil de VVD weer duidelijkheid van het college van Stede Broec, benadrukt Joey Leeuwinga namens de fractie. “Vorig jaar kwam het allemaal wel erg op de valreep, toen werd dit nog afgeschoten”, vertelt hij. “Maar nu is duidelijk dat de gemeente financieel in zwaar weer verkeert en komt het college alsnog met een aparte belasting voor toeristen en forenzen.”

Dat levert vermoedelijk tussen de 25 en 30 mille op. Voordat het zover komt, vragen de liberalen als oppositiepartij nadrukkelijk om een analyse van de verwachte opbrengst en wat Stede Broec precies voor bijvoorbeeld de toeristische sector wil gaan doen.

Daarnaast wil Leeuwinga ook helder hebben wat het de gemeente gaat kosten om deze heffingen te gaan innen. “Het komt er volgens ons op neer dat de gemeente gewoon belastingen gaat heffen om maar aan geld te kunnen komen”, aldus het commissielid. “En dat betekent dat dit gewoon in de algemene middelen verdwijnt. Dus dan hef je belasting op toerisme, simpelweg omdat er een groot tekort is bij de gemeente.”

Aannames

Verder wil de VVD graag door het college worden geïnformeerd hoe men tot de geschatte opbrengst van de toerismebelasting is gekomen. “Het zijn allemaal aannames, meer niet” aldus Leeuwinga. “Dit najaar heb je als raad deze informatie echt nodig voor een goed besluit.”

Bron: NHD